Transport gratuit la plata cu cardul pentru comenzi de peste 200 lei!

Pete de la soare pe ten - Cauze & Remedii

Pete de la soare pe ten - Cauze & Remedii

16 iul. 2024 | Echipa 24beauty

Ce sunt petele solare?

Petele solare sunt zone pigmentare ale pielii, ce au o culoare mai închisă comparativ cu țesutul din jurul acestora. Acestea mai sunt cunoscute și ca pete de bătrânețe, deoarece apar în special la persoanele vârstnice, ca urmare a expunerii la soare. 

 

Petele solare apar ca urmare a unei secreții crescute de melanină. În urma expunerii pielii neprotejate la soare, pielea secretă o cantitate mai mare de melanină, pigmentul care oferă culoare pielii, cu scopul de a asigura un grad mai mare de protecție împotriva razelor UV (ultraviolete) de la soare. În timp, efectul razelor soarelui se cumulează și apar petele hiperpigmentare. 

Cine este afectat de petele solare?

Petele solare pot afecta pe oricine, indiferent de gen sau vârstă. În general, femeile sunt mai afectate decât bărbații, deoarece petrec mai mult timp la soare pentru a se bronza. Cu toate acestea, o mare parte dintre bărbați se confruntă cu apariția petelor de la soare, mai ales după vârsta de 50 de ani. 

 

Este important de menționat că persoanele care au o piele mai deschisă la culoare, au un risc mai mare de a dezvolta arsuri solare și pete pigmentare. Asta se întâmplă ca urmare a faptului că au o cantitate de melanină mai scăzută.

 

Petele cauzate de radiațiile UV apar în lipsa protecției pielii. Poți feri pielea de efectele nocive ale soarelui prin purtarea hainelor care împiedică contactul razelor cu pielea sau prin utilizarea produselor SPF special concepute pentru protecția solară. 

Cauze și factori de risc pentru apariția petelor solare

Principala cauză pentru care petele solare apar este reprezentată de expunerea prelungită la radiațiile UV. Efectele nocive ale acestora se instalează dacă pielea nu este protejată de haine sau produse SPF. 

 

Pentru a reduce semnificativ apariția petelor de soare, este important să cunoști care sunt factorii de risc care favorizează apariția acestora, precum:

  • fototipul 1, 2, 3 (pielea deschisă la culoare);

  • lipsa cremelor de protecție solară;

  • expunerea prelungită sau repetată la soare;

  • pielea sensibilă;

  • predispoziția familială;

  • schimbările hormonale (sarcina);

  • unele medicamente;

  • utilizarea agenților chimici de exfoliere, a retinoizilor fără aplicarea produselor de protecție solară pe timp de zi. 

Cum poți scăpa de petele solare acasă? Top 5 remedii

Dacă ai observat prezența petelor pigmentare pe piele, este important să știi că aspectul estetic dat de acestea poate fi ameliorat. În prezent, există o varietate de solutii pentru petele solare, astfel încât să poți reduce aspectul estetic neplăcut. Înainte de a recurge la opțiunile care pot contribui la redarea aspectului plăcut, este important să consulți medicul dermatolog. Acesta îți face recomandările optime de produse care se potrivesc cel mai bine tipului tău de piele. 

Aloe vera

Gelul de aloe vera este util în special pentru arsurile solare. Acesta diminuează inflamația specifică acestora și reduce roșeața. Aloe vera favorizează refacerea tegumentului afectat și are proprietăți antioxidante. În plus, ameliorează disconfortul dat de arsurile solare. Pentru a beneficia de un efect rapid al gelului, menține-l la frigider pentru cel puțin 30 de minute și apoi aplică-l pe piele. Cu siguranță te vei bucura de efectul calmant și răcoritor al acestui produs. 

Vitamina C

Vitamina C este unul dintre ingredientele active recomandate în rutina de îngrijire zilnică, având multiple beneficii pentru ten. În cazul petelor pigmentare, vitamina C diminuează pigmentarea acestora și uniformizează aspectul tenului. În plus, contribuie la regenerarea celulară, astfel încât tu să te poți bucura de o piele cu aspect tânăr și revigorat. 

 

Poți regăsi vitamina C într-o varietate de produse: seruri, creme, măști. Alege opțiunea care este cea mai potrivită pentru tine. Optează pentru un produs calitativ, care conține o formă stabilă a acestei vitamine. De asemenea, pentru menținerea proprietăților produsului pentru o perioadă cât mai lungă de timp, păstrează-l la temperatură scăzută, la frigider. Acest lucru te va ajuta să obții și un efect revigorant după aplicarea pe piele. 

Vitamina E 

Rolurile vitaminei E în organism și la nivelul pielii sunt multiple. Aceasta conferă hidratare și favorizează regenerarea pielii. Studiile au demonstrat că poate fi utilizată pentru reducerea aspectului neplăcut al petelor de soare. 

 

Poți regăsi vitamina E într-o varietate de produse. Alege-le pe cele care corespund nevoilor tenului tău. 

Ceai verde

Conținutul bogat în antioxidanți al ceaiului verde aduce multiple beneficii oricărui tip de ten. Extractul de ceai verde poate fi utilizat pentru hidratarea pielii, reducerea inflamației și a petelor de soare. Catechinele din compoziția ceaiului verde protejează pielea împotriva efectelor dăunătoare ale radiațiilor solare. 

 

Te poți bucura de beneficiile ceaiului verde prin aplicarea acestuia pe piele prin intermediul unei dischete sau a unui dispozitiv tip spray. De asemenea, forme stabile ale extractului de ceai verde regăsești în multiple produse: toner, cremă, loțiune, ser. Alege ce îți este mai ușor de utilizat. 

Soluții locale

Dacă nu știi ce să alegi din multitudinea de opțiuni existente, poți opta pentru un produs special conceput pentru reducerea petelor pigmentare. Acesta conține mai multe ingrediente active, atent selecționate și prezente în doze optime, pentru ca tu doar să-l aplici pe piele și să te bucuri de efectele benefice ale acestuia. 

 

Optează pentru o soluție pentru petele pigmentare care să conțină cât mai multe ingrediente naturale. Selectează doar produsele fără substanțe iritante, parabeni, parfum. 

Soluții profesionale pentru pete de la soare

Terapia cu laser

Folosirea laserului în dermatologie reprezintă o metodă inovatoare de a reduce efectul neplăcut cauzat de petele pigmentare de dimensiuni crescute sau adânci. Terapia cu laser este non-invazivă și nu este dureroasă. Astfel, pe întreaga durată a procedurii nu vei simți niciun disconfort. 

 

Prin intermediul acestei terapii cu laser, melanozomii sunt distruși. Aceștia sunt structuri care conțin melanină, pigmentul care conferă aspectul neplăcut al petelor de soare. 

Lumina intens pulsată

Lumina intens pulsată este utilizată cu succes pentru reducerea petelor pigmentare. Metoda presupune utilizarea unor impulsuri de lumină cu lungimi de undă variabile. Acestea penetrează straturile pielii și distrug melanozomii. Avantajul utilizării acestei tehnici constă în faptul că nu afectează celulele învecinate. 

Microdermabraziune

În cadrul tehnicii de microdermabraziune, medicul dermatolog folosește un instrument ce are în vârf un diamant. Cu ajutorul acestuia sunt realizate mișcări blânde la nivelul pielii, prin intermediul cărora stratul superficial al pielii este îndepărtat. Celulele exfoliate sunt ulterior eliminate prin utilizarea unui instrument care le aspiră. 

 

Procedura nu prezintă disconfort. Cu toate acestea, poți observa o înroșire ușoară a pielii după efectuarea acestei proceduri. Aspectul normal al pielii revine la normal în câteva zile sau săptămâni. 

Peelinguri chimice

Peelingurile chimice reprezintă o opțiune des folosită pentru eliminarea petelor pigmentare. Acestea au o eficiență crescută, iar aplicarea la nivelul pielii nu determină disconfort. În funcție de indicațiile medicului dermatolog, acesta îți poate recomanda:

  • AHA (acid alfa-hidroxilic) - acid glicolic;

  • BHA (acid beta-hidroxilic) - acid salicilic.

 

Pentru obținerea rezultatelor dorite pot fi necesare mai multe ședințe. Metoda este non-invazivă. Dacă medicul dermatolog îți recomandă o astfel de procedură, la finalul ședințelor nu doar că petele pigmentare sunt reduse semnificativ, dar vei beneficia și de alte avantaje, precum:

  • ameliorarea ridurilor;

  • uniformizarea nuanței tenului;

  • obținerea unui ten fin. 

Mezoterapia

Mezoterapia este o procedură dermatologică minim invazivă, care presupune injectarea la nivelul pielii a unor substanțe nutritive și revitalizante cu rol în refacerea structurii acesteia. Procedura reprezintă o soluție eficientă pentru reducerea petelor pigmentare și uniformizarea aspectului pielii. 

Cum previi apariția petelor solare?

Evită să mergi la solar

Timpul petrecut la solar presupune expunerea la razele UV. Acestea au un efect nociv asupra pielii, mai ales dacă nu utilizezi produse de protecție solară. Deși multe persoane consideră că obținerea bronzului la solar este mai sănătoasă comparativ cu expunerea la soare, acesta nu este chiar adevărat. La solar, întregul corp este expus la o cantitate crescută de raze UV. Acestea pot modifica structura ADN-ului celular și pot conduce la apariția cancerului de piele. 

 

Razele UV de la solar pot fi chiar mai periculoase decât cele ale soarelui, deoarece pot fi mai puternice. În plus, solarul crește riscul îmbătrânirii premature a pielii și contribuie la apariția ridurilor, la fel ca în cazul expunerii la soare. Dacă îți dorești o piele bronzată, este mai bine pentru sănătatea ta și a pielii tale să folosești un produs autobronzant. 

Evită expunerea prelungită la soare

Efectele nocive ale soarelui se cumulează în timp. Astfel, persoanele care suferă de cel puțin două arsuri solare până la vârsta de 20 de ani, au un risc mai mare de a dezvolta cancer de piele. Este recomandat a evita expunerea la soare în intervalul orar 10-16. 

Folosește protecție solară

Utilizarea produselor SPF de protectie solara reprezintă o variantă eficientă care te protejează de efectele nocive ale radiațiilor UV. Include-le în rutina ta zilnică indiferent de anotimp. 

 

Pentru a te bucura de eficiența produsului înscrisă pe ambalaj, aplică o cantitate optimă, corespunzătoare pe ten (echivalentul unei lingurițe) cu cel puțin 20 minute înainte de a te expune la soare. De asemenea, reaplică produsul la fiecare 2 ore. Alege un produs special dedicat tipului tău de ten. Poți opta pentru o crema SPF pentru ten cu filtru mineral sau chimic, în funcție de preferințele tale.  

 

Este important a nu uita de protecția corpului, în special vara când purtăm haine care nu acoperă toată suprafața pielii. Astfel, este recomandat a utiliza o crema SPF pentru corp. Aplică o cantitate generoasă la fiecare 2 ore. Poți doza cantitatea potrivită de cremă prin utilizarea palmei. Așadar, acoperă palma de la o mână cu cremă de protecție solară și vei obține cantitatea potrivită pentru ambele brațe. Pentru membrele inferioare dublează cantitatea. 

 

Menținerea unui aspect plăcut al pielii este puternic influențată de rutina zilnică de îngrijire, iar unul dintre cele mai importante aspecte este reprezentat de protecția împotriva razelor UV. Acestea favorizează apariția ridurilor și a petelor hiperpigmentare. Poți preveni petele de soare prin utilizarea cremelor SPF, care asigură protecție împotriva razelor UV. O aplicare corectă și consecventă este eficientă. Dacă deja prezinți semnele lăsate de soare, optează pentru unele din opțiunile prezentate în acest articol. Pentru a te asigura că faci cele mai bune alegeri pentru pielea ta, consultă periodic medicul dermatolog. 

 

Sursa foto: Freepik

 

Bibliografie:

  • Merin K. A. et al., A Review on Sun Exposure and Skin Diseases, Indian J Dermatol, 2022, 67(5):625, doi: 10.4103/ijd.ijd_1092_20, PMID: 36865856, PMCID: PMC9971785;

  • www.mayoclinic.org, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/age-spots/symptoms-causes/syc-20355859, accesat la data 20.03.2024;

  • www.healthline.com, https://www.healthline.com/health/sunspots-on-skin, accesat la data 20.03.2024;

  • my.clevelandclinic.org, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/5240-sun-damage-protecting-yourself, accesat la data 20.03.2024.