Orice modificare a aspectului pielii trebuie analizata cu atentie, deoarece aceasta poate indica o problema de sanatate. Printre cele mai comune modificari ale pielii se numara petele rosii, care pot fi cauzate de acnee, alergii sau de alte probleme de sanatate. Descopera in continuarea acestui articol ce sunt petele rosii pe fata, care sunt cauzele lor si cum pot fi ele diminuate.
Ce sunt petele rosii pe fata?
Petele rosii pe fata reprezinta o manifestare cutanata cu care toate persoanele s-au confruntat cel puțin o data in viata. Cu toate ca de cele mai multe ori aceste pete dispar de la sine, un consult medical poate depista cauza lor, pentru a identifica o posibila problema de sanatate.
De ce apar petele rosii pe fata?
Aparitia unor pete rosiatice pe fata poate semnala existenta unei afectiuni dermatologice sau a unei alergii. Spre deosebire de petele pigmentare, care sunt cauzate de o crestere a productiei de melanina, petele rosiatice sau eritemul apar atunci cand are loc o extravazare a sangelui din vasele capilare sau un traumatism la nivelul pielii. Ele se manifesta prin coloratii ale pielii in nuante de roz, rosu si mov inchis. Printre cele mai intalnite cauze ale acestora se afla urmatoarele:
- Acneea
Acneea este insotita de pete rostiatice, fie din cauza umflaturilor cauzate de obstructia glandelor sebacee, fie din cauza ingrijirii necorespunzatoare a cosurilor, care poate duce la aparitia eritemului postinflamator. Tocmai de aceea, atunci cand te confrunti cu acnee este recomandat sa nu iti traumatizezi pielea si sa nu iti strangi cosurile, deoarece poti rupe peretele vaselor de sange, ceea ce va duce la aparitia petelor rosiatice.
- Expunerea necorespunzatoare la soare
Expunerea prelungita la soare, fara utilizarea unui produs cu factor de protectie, poate duce la aparitia petelor rosii. Atunci cand acestea sunt cauzate de arsurile solare, ele sunt insotite de senzatia de usturime. Acestea sunt intalnite cu precadere la persoanele cu pielea sensibila.
- Alergiile
Alergiile se pot manifesta prin pete rosii pe fata cu mancarimi din cauza faptului ca atunci cand pielea intra in contact cu un factor alergen, organismul creste productia de histamina, ceea ce poate produce inrosiri ale pielii. Printre cele mai intalnite alergii responsabile de aparitia unor bubite rosii pe fata se afla cele la sapunuri si creme, la anumite medicamente sau la intepaturile de insecte, acestea din urma manifestandu-se prin puncte rosii pe fata.
- Factorii de mediu
Caldura excesiva si umiditatea pot cauza pete rosii pe fata care apar si dispar atunci cand factorii declansatori sunt eliminati. Expunerea la vant sau la temperaturi scazute poate, de asemenea, sa produca pete rosii.
- Afectiunile dermatologice
Unele afectiuni dermatologice se manifesta prin pete rosii pe fata. Rozaceea este o afectiune a pielii intalnita frecvent, care se manifesta prin inrosirea pielii. Semnele afectiunii se mentin pentru cateva saptamani sau luni. O alta afectiune care modifica aspectul pielii si care poate fi confundata cu usurinta cu rozaceea este cuperoza, cu pete rosii pe fata, in special la nivelul pometilor si al barbiei.
- Afectiunile autoimune
Unele afectiuni autoimune pot avea ca simptom prezenta unor pete mici rosii pe fata, din cauza faptului ca sistemul imunitar ataca celulele sanatoase ale organismului, pe care le identifica ca fiind daunatoare. In cazul unor afectiuni autoimune pacientii pot prezenta piele uscata pe fata si pete rosii.
- Hipertensiune
Persoanele cu hipertensiune pot prezenta inrosiri ale fetei, din cauza vaselor de sange care se dilata. Pacientii cu hipertensiune care sufera de rozacee pot observa o agravare a afectiunii dermatologice.
- Infectiile fungice
In forma incipienta a infectiilor fungice apar simptome precum pruritul si inrosirea pielii. Odata cu evolutia infectiei simptomele se pot intensifica si poate sa apara descuamarea pielii, precum si extinderea leziunilor pe o suprafata mai mare a pielii.
Produse de skincare pentru pete rosii pe fata
Prezenta unor bubite rosii pe fata la adulti necesita un consult medical pentru a depista o eventuala afectiune dermatologica. De asemenea, exista anumite remedii pe care le poti utiliza cu usurinta pentru diminuarea petelor.
Printre cele mai eficiente ingrediente in estomparea petelor rosii se afla urmatoarele:
- Ceramidele
Ceramidele detin un rol important in protectia pielii si alcatuiesc 50% din stratul de lipide al acesteia. Atunci cand pielea se confrunta cu dermatita atopica, acnee sau psoriazis, bariera hidrolipidica este afectata, dar utilizarea unor produse de skincare pe baza de ceramide contribuie la repararea acesteia si la mentinerea hidratarii.
- Niacinamidele
Niacinamidele sunt recomandate pentru ingrijirea tenului acneic, iritat si cu pete. Ele sunt recomandate pentru a imbunatati bariera hidrolipidica, a reduce roseata si cosurile, dar si pentru a diminua aspectul porilor dilatati si a proteja pielea impotriva razelor UV. De asemenea, ele sunt ingrediente anti-aging, ce previn si diminueaza semnele imbatranirii.
Poti beneficia de niacinamide prin utilizarea produsului Niacinamide Plus Serum RNW, care este eficient in reducerea hiperpigmentarii si a semnelor post-acneice. El are o textura usoara si poate fi inclus in rutina de ingrijire tenului gras, mixt si cu probleme, precum petele pigmentare si petele rosii.
- Centella asiatica
Centella asiatica sau Gotu Kola este o planta utilizata din vremuri indepartate pentru a mentine sanatatea pielii. Ea este recomandata pentru a accelera vindecarea leziunilor pielii si a calma iritatia. Astfel, ea poate fi inclusa in rutina de ingrijire a tenului cu probleme.
Un produs pe baza de Centella asiatica – Cica Clearing Ampoule – calmeaza pielea iritata si sensibila, normalizeaza secretia de sebum si reface bariera hidrolipidica. Acesta poate fi utilizat de catre persoanele cu pete pigmentare si pete rosii, cat si de catre cele cu acnee.
- Vitamina C
Recunoscuta ca unul dintre cei mai puternici antioxidanti, vitamina C este prezenta in multe produse de skincare. Ea este recomandata pentru a reduce petele pigmentare, a proteja pielea impotriva radicalilor liberi si a reduce semnele imbatranirii. De asemenea, ea poate fi utilizata pentru a stimula producerea de colagen si a ameliora roseata pielii.
Serul de fata C Vitamin de la Aprive este unul dintre cele mai eficiente produse pentru petele rosii de pe fata, fiind recomandat atat impotriva hiperpigmentarii, cat si a semnelor post-acneice. El contine 15% vitamina C, alaturi de vitamina E, acid hialuronic, acid ferulic si extract de lemn dulce. Serul este recomandat pentru a reda luminozitatea tenului si a reduce ridurile si liniile fine.
- 4-Terpineol
Daca iti doresti un serum pentru pete rosii pe fata, poti utiliza 4-Terpineol Plus Serum de la RNW. Ingredientul principal al acestui ser – 4-Terpineol – este principala componenta antiinflamatoare din uleiul de arbore de ceai, ce se remarca prin efectul sau calmant asupra pielii. Astfel, el contribuie la calmarea rosetii si la inlaturarea bacteriilor si a ciupercilor care pot duce la aparitia unor probleme ale pielii.
Serumul de la RNW poate fi utilizat atat de catre adulti, cat si de catre adolescenti, fiind un aliat in combaterea acneei si in reglarea secretiei de sebum. El este potrivit pentru toate tipurile de ten si poate fi folosit pe durata sarcinii si a alaptarii.
- Pantenol
Pantenolul sau provitamina B5 este un ingredient cu multiple beneficii asupra pielii, motiv pentru care el poate fi utilizat in calitate de umectant pentru hidratarea pielii. El este eficient in diminuarea ridurilor si a petelor pigmentare, dar si a rosetii. Gratie proprietatilor lui antiinflamatoare, calmante si regenerante, el asigura o ingrijire completa a pielii afectate de eczema, acnee sau dermatita atopica.
Poti beneficia de proprietatile pantenolului prin folosirea cremei Ageless de la Aprive, care mai contine acid hialuronic, vitamina E, ceai verde si peptide. Ea este recomandata pentru ingrijirea pielii uscate, lipsite de fermitate si elasticitate. Datorita compozitiei bogate in substante active, crema hidrateaza si calmeaza pielea, contribuind la reducerea semnelor imbatranirii.
Cum sa reduci petele rosiatice de pe fata?
Pentru a reduce petele rosiatice de pe fata, se recomanda evitarea factorilor care au dus la aparitia acestora. De asemenea, este indicata folosirea unor creme anti-roseata, care calmeaza pielea, diminueaza iritatia si protejeaza impotriva razelor soarelui.
In cazul eritemului postinflamator, poate sa dureze pana la 3 luni reducerea acestuia, motiv pentru care este indicat sa ai rabdare si sa aplici cu regularitate produsele utilizate, pentru a permite pielii sa se refaca.
Complicatii
De cele mai multe ori petele rosii nu sunt insotite de complicatii. Prin eliminarea cauzelor care au dus la aparitia acestora si utilizarea unor produse topice, ele pot fi ameliorate, fara sa duca la aparitia complicatiilor.
Cand sa consulti un dermatolog?
Cu toate ca petele rosii sunt rareori un indicator al unei probleme serioase de sanatate, aparitia acestora necesita un consult dermatologic. Totodata, se recomanda sa consulti medicul daca petele rosiatice nu dispar in ciuda produselor utilizate pentru estomparea lor sau daca se modifica in dimensiune si culoare. De asemenea, aparitia brusca a unor pete pe piele, a caror cauza nu poate fi explicata, necesita consultul unui medic dermatolog.
Prin ingrijirea corecta a tenului si folosirea produselor adecvate, petele rosiatice pot fi prevenite si ameliorate. Astfel, se recomanda sa alegi produse de skincare cu ingrediente eficiente in calmarea rosetii pielii, dar si sa le utilizezi corect, tinand cont de recomandarile producatorului.