Zona ochilor este una dintre cele mai delicate zone ale feței care, din punctul meu de vedere, ar trebui să necesite o îngrijire deosebită.
Pielea este foarte subțire și fragilă, aici ridurile se formează printre primele din cauza mimicii permanente dar și a trecerii timpului iar în plus, stăm foarte mult în fața ecranelor telefoanelor și calculatoarelor – lumina albastră degajată dăunând atât pielii cât și ochilor.
Probleme sunt legate nu doar de riduri și de piele uscată ci și de cearcănele și edemele din jurul ochilor.
Am auzit, de-a lungul timpului, multe femei care îmi spuneau că nu folosesc creme speciale pentru zona ochilor și nici nu consideră că ar trebui să investească într-un astfel de produs.
Îți voi povesti mai departe de ce cred că acest lucru este o greșeală și cum să introduci corect un produs de îngrijire pentru ochi în rutina ta.
De cele mai multe ori, aceste produse sunt testate oftalmologic, deci sunt safe pentru a fi folosite în această zona.
Care este sursa problemelor?
O să amintesc câțiva factori care dau naștere acestor probleme și care le agravează:
· Moștenirea genetică - fiecare dintre noi venim cu un bagaj genetic de care trebuie să ținem seama și atunci când vorbim de estetică dar mai ales când vorbim despre sănătate
Sfat: aici nu prea ai multe de făcut, dar dacă știi că există posibilitatea să moștenești niște inestetisme, fă prevenție și ia măsuri din timp
· Vârsta - pierderea elasticității este cauzată și de trecerea timpului. Grăsimea care se află sub piele nu mai are suportul ferm astfel că începe să se deplaseze în jos. De asemenea, mușchii care susțin pleoapele slăbesc.
Sfat: aplică de la 20 de ani produse de îngrijire cu antioxidanți (în special pe baza de Vitamina C și E).
Pentru iluminarea și netezirea conturului ochilor, mie îmi place de la Youth Lab Youth Shot for Eyes cu extract de mac, Vitamina C stabilizată, extract de cicoare, aminoacizi.
· Soarele – expunerea la radiațiile UV fără protecție solară cauzează rupturile fibrelor de colagen și elsatină iar pielea devine lipsită de fermitate și flască
Sfat: folosește mereu un produs cu SPF 50, atât vara cât și iarna. Poartă ochelari de soare de bună calitate, cu filtre UV – chiar dacă sunt mai scumpi, sunt o investiție care merită din plin. La plajă mergi cu pălării cu boruri mari care să îți ferească ochii de lumina directă. Folosește seruri sau creme pe bază de retinol ce ajută la refacerea propriului colagen.
Îți recomand Retinol Reboot Eye Serum de la Youth Lab, un ser puternic regenerant ce conține noua generație de Vitamina A, reduce liniile fine și ridurile, oferă fermitate, inclusiv pleoapelor.
Îmi plac și patch-urile de la Beauty Pro Retinol Under Eye Patch. Plasturii de hidrogel cu infuzie de ser transformă zona ochilor în doar 20 de minute. Bogați în ingrediente anti-îmbătrânire, reduc vizibil liniile fine și ridurile, în timp ce împrospătează și energizează.
· Oboseala – în urma oboselii și a lipsei somnului de calitate apar cearcănele.Cearcănele pot fi și moștenite genetic sau pot fi dovada unor afecțiuni/boli
Sfat: dacă ai cearcăne din cauza lipsei de somn, încearcă să te odihnești mai mult. Știu că nu este ușor și multă lume suferă de oboseală cronică, dar este singurul lucru care funcționează.
Contează și poziția în care dormi – ține capul mai sus decât restul corpului pentru a ajuta circulația sanguină și limfatică.
A, și alege să dormi pe o pernă de mătase antirid
Compresele reci cu ceai de albăstrele pot ajuta dar evident, cele mai eficiente sunt serurile, gelurile sau cremele speciale.
Alegerea mea este Covaderm Vanish Yeux - Cremă cu textură gel care reduce drastic cearcănele, pungile și umflăturile din zona ochilor.
Dacă cearcănele sunt moștenite, poți încerca fillere cu acid hialuronic, special destinate pentru zona ochilor.
· Îngrijirea necorespunzătoare – fie că folosești produse nepotrivite, fie că uiți să te demachiezi sau atunci când o faci, tragi prea tare de piele.
Sfat: alege produse potrivite vârstei sau problemei cu care te confrunți.
Nu merge niciodată la culcare fără să te demachiezi, este cea mai frecventă greșeală de beauty pe care o întâlnesc, dar și cea mai gravă pe care o poți face.
· Alergiile - alergiile sezoniere pot duce la inflamarea pielii din jurul ochilor, astfel apar umflături și umbre care dau o nuanță mai întunecată acestei zone față de restul pielii.
Sfat: încearcă să identifici ce anume îți provoacă alergie, iar dacă bănuiești că vreun produs cosmetic e de vină, renunță imediat la el.
Atunci când introduci produse noi de îngrijire în rutina ta, fă-o pe rând, nu aplica mai multe produse noi în același timp, pentru a vedea cu ușurință care îți priește și care nu.
· Retenția de lichide și dezechilibrele hormonale - persoanele meteosensibile, dar și cele care suferă de anumite dereglări hormonale pot avea pielea mai inflamată în zona ochilor, de aici aspectul pufos de sub ochi.
Și alimentația prea sărată inflamează toată zona orbiculară mai ales atunci când circulația limfatica este deficitară și se acumulează lichide în exces.
De asemenea, dacă nu bei suficientă apă, lichidele rămân blocate în țesut.
Sfat: mergi la medic și găsește cauza problemei, diminuează sau elimină consumul de sare.
Între timp, poți aplica în jurul ochilor, acasă, rondele reci de castraveți sau cuburi de gheață învelite în șervețel.
Măștile tip patch te pot ajuta, de asemenea masajul cu role de jad pentru realizarea unui drenaj limfatic.
Eu le țin la frigider, pentru a avea un efect mai rapid.
Îți recomand Alchemy EYE CONTOUR BIO FLAVONOIDS pentru îmbunătățirea aspectului cearcănelor, pungilor de sub ochi, ridurilor și liniilor fine, pe baza de antioxidanți și cafeină. Cafeină este vasoconstrictoare, ajută la diminuarea pungilor de sub ochi și reducerea cearcănelor.
Îmi place mult aplicatorul roll-on- metalic ce ajută la masaj și pentru efectul lui racoritor, dacă e ținut la frigider.
Timpul petrecut zilnic în fața ecranelor (smartphoner, computer) este de 119 minute, adică 28 de zile pe an
conform statisticilor, dar majoritatea persoanelor pe care le cunosc petrec cel puțin 4 ore pe zi în fața laptopului și a telefonului mobil, deci statistica este ușor optimistă.
Nu e de mirare că deteriorarea aspectului pielii din jurul ochilor este vizibilă la vârste din ce în ce mai fragede: de la cearcăne, la linii fine, până la pungi.
Sfat: dacă stai multe ore zilnic la calculator, ia în considerare o pereche de ochelari de protecție.
Chiar dacă nu ai nevoie de ochelari de vedere, găsești doar lentile de protecție anti-lumină albastră.
Îți recomand din suflet acest accesoriu!
Aplică produsele contur de ochi prin mișcări blânde, de tapotare, fără a trage de piele.