Îngrijirea pielii după expunerea la soare

Îngrijirea pielii după expunerea la soare

27 iul. 2023 | Dana Sota

Nu este un secret, am tot spus că sunt o mare iubitoare de soare iar vacanța mea ideală este una la plajă.

De mică mi-am petrecut verile pe litoral dusă de părinți, iar la rândul meu și eu l-am dus la mare pe Andrei, fiul meu, încă de la vârstă de 1 an.

 

Fără doar și poate, soarele are o mulțime de beneficii asupra stării noastre de sănătate.

Expunerea la soare este recomandată de medici pentru sinteza de vitamina D în organism, având rol important în densitatea osoasă dar și în menținerea unui sistem imunitar capabil să lupte cu valul de microorganisme și viruși din aer. Dar, atunci când spun expunere la soare, mă refer la 10-15 minute pe zi. Atât este de ajuns pentru ca organismul să facă rost de vitamina D în mod natural. 

 

De asemenea soarele are efecte terapeutice și aspura psihicului nostru, persoanele care își petrec mai mult timp în soare și aer liber sunt mai optimiste, binedispuse și au mai mult chef de viață, în general.

 

Expunerea la soare vine la pachet, însă, și cu o mulțime de riscuri.

Razele solare sunt cele care pot provoca îmbătrânirea prematură a pielii (UVA) , arsuri și cancere de piele (UVB). 

Expunerea îndelungată la soare favorizează apariția cancerului de piele – conform unui studiu efectuat de la Roche Posay sunt suficiente cinci arsuri solare până la vârstă de 20 de ani, pentru ca riscul apartiei melanomului (cancerul de piele) să poată crește cu până la 80% –  și accelerează semnificativ îmbătrânirea pielii (pete pigmentare, ten lipsit de luminozitate, tern, lăsat, riduri).

 

Ce poți face, deci, după plajă ?

 

Chiar dacă ai folosit produse cu factor de protecție solară, după fiecare expunere la soare, pielea are nevoie să fie reparată. 

Bronzul, de fapt, este o reacție a pielii prin care ea arată că a fost agresată.

 

 

 

1.    Bea multă apă - cel mai bun și simplu sfat 

Nu este o surpriză, atunci când bei apă pielea este hidratată de la interior, de asemenea este importantă pentru funcționarea corectă a tuturor organelor.

     Dacă stai mult timp în căldură și transpiri este bine să pui în apă și   electroliți pentru a completa pierderea mineralelor.

 

2.      Fă dus

   O regulă de baza, atunci când vii de la plajă este să faci dus.

Spală-te pe față și pe corp cu un săpun lichid delicat cu pielea și neapărat cu apă călduță, nici prea rece nici prea fierbinte.

Dacă pielea nu este bine curățată de transpirație, praf, sebum nu va putea absorbi niciun produs de reparare.

 

     3.   Aplică un produs After Sun calmant

Atunci când pielea este expusă la razele UV, reacția imediată este de înroșire, ca mecanism de apărare. Celulele de la suprafața pielii devin “stresate” și sunt în stare de alertă, așa că aplicarea unui produs răcoritor, de preferință un gel cu aloe-vera este de mare ajutor pentru calmare și reparare.

Îți recomand Coverderm Filteray Skin Repair pentru față, o crema cu textura de gel ce răcorește, hidratează și reduce senzația de arsură solară.

Pentru corp poți încerca Coverderm Filteray After Sun, răcoritoare, anti-iritantă și anti-age.

Îmi place mult și Eco Aloe Soothing Gel de la KTW cu 95% aloe organic ce calmează instant pielea iritată, inclusiv scalpul, hidratează în profunzime, tratează arsurile și usturimea, favorizează o cicatrizare rapidă.

 

4.   Exfoliează 

Este unul din cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru pielea ta după plajă, atât pentru față cât și pentru corp.

Dar mare grijă, alege un produs de gomaj cu granulație foarte fină și aplică-l cu blândețe, nu freca pielea.

 

Acest scrub aplicat ușor elimină celulele moarte, curăță porii în profunzime pielea devenind mai fină și mai strălucitoare.

Nu trebuie să te temi că ți se duce bronzul; dacă exfoliezi de 2 ori pe săptămână cu un astfel de produs, te vei bronza mai frumos și mai uniform.

 

    5. Alege produsele de îngrijire cu atenție

Expunerea la soare generează radicali liberi la suprafață pielii, ei fiind principalul motiv pentru care se formează petele de pigmentare și ridurile. 

Produsele cu anti-oxidanți contracarează efectele radicalilor liberi, păstrând astfel pielea suplă și tânăra.

Mie îmi plac serurile concentrate care conțin din plin anti-oxidanți respectiv vitaminele C și E, ceai verde sau ceai alb, alge marine.

Poți folosi și loțiunile tonice cu vitamine și acid hialuronic, la fel și produsele tip gel-cream care pătrund rapid în piele și o hidratează în profunzime.

Foarte eficiente sunt și produsele de îngrijire pe bază de unt de cocos ce ajută la sinteza colagenului, acizi grași omega 3 și omega 6, uleiul presat la rece (de jojoba sau cânepă).

Uleiurile se aplică cel mai bine după dus, pe pielea umedă, pentru a fi mai bine absorbite în piele.

 

     6. Dietă

Alege o dietă bogată în legume și fructe care au de asemenea efecte anti-oxidante și de regenerare, de la interior către exterior.

Morcovii, de exemplu, echilibrează beta-carotenul din piele.

Evita pe cât posibil cafeaua și alcoolul în exces, ambele fiind deshidratante.

 

Dacă cumva ai stat prea mult la soare și s-au produs arsuri solare, iată ce trebuie să știi:

 

Arsura solară este o reacție inflamatorie a pielii, la acțiunea radiațiilor UVPielea roșie, dureroasă și care se simte fierbinte la atingere reprezintă semne ale arsurilor solare.

Arsurile solare se produc în momentul în care organismul este expus la o cantitate de radiații ultraviolete care depășește capacitatea acestuia de a produce melanină, pigmentul ce dă culoare pielii, părului și ochilor. Melanina acționează ca un factor de protecție natural, atunci când te expui la razele soarelui și cu cât razele soarelui sunt mai puternice, cu atât producția de melanină este accelerată.

 

Arsura solară nu se manifestă imediat. De regulă, simptomele apar la 4 ore după expunerea prelungită la soare, se înrăutățesc în 24-36 de ore și se rezolvă în 3-5 zile. Este important să știi că te confrunți cu arsuri solare, încă de la primele semne, ca să acționezi corect și la timp. Apoi, dacă simptomele se accentuează sau persistă, este esențial să te prezinți la medic și să urmezi recomandările acestuia, în ceea ce privește tratamentul.

 

Odată ce ai suferit o arsură solară, este bine să știi că nu există remediu rapid pentru a o vindeca. Există, însă, metode eficiente pentru ameliorarea simptomelor. Astfel, recomandările Centrului American pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) sunt:

  • administrarea de aspirina, ibuprofen, pentru ameliorarea durerilor de la nivelul pielii, a cefaleei sau ca să scazi febra;
  • consumul de apă din belșug are rolul de a înlocui fluidele pierdute, ca să nu se instaleze deshidratarea;
  • băile reci sau aplicarea unor comprese cu apă rece pe zonele arse pot contribui la diminuarea disconfortului;
  • evitarea expunerii la soare până când arsurile deja existente se vindecă;
  • aplicarea cremelor hidratante topice, pe baza de aloe vera sau care conțin hidrocortizon, pot fi recomandate de medicul specialist pentru ameliorarea manifestărilor arsurilor solare; există, însă, și creme cu un conținut foarte scăzut de hidrocortizon (0,5%-1%), care se găsesc la liber în farmacii și care pot fi folositoare pentru reducerea senzației de arsură, a umflăturilor și pentru a grăbi vindecarea.

Sursa pentru arsurile solare: reginamaria.ro